A Hagyományok Hegye Egyesület azzal a céllal alakult, hogy létrehozza Pápán a Hagyományok Hegye Történelmi, Néprajzi, és Természetismereti Központot. Az Egyesület tagjai több más civil szervezet tagjaként fogtak össze a közös cél elérése érdekében.


A 2009-es megalakulást megelőző időszakban az Egyesület tagjai már rendszeresen látogatták a területet, de az igazán nagy munka a megalakulás után következett. A terület gondozásán, alakításán kívül természetesen programokat is szolgáltatunk, nemcsak a Központ területén, és nem csak Pápán. Szerencsénkre Egyesületünk olyan tagokból áll, akik tevékenyen is részt vesznek a munkában. Ki a bemutatókban, ki a területrendezésben tehetségéhez, idejéhez, lehetőségeihez mérten. Ennek is köszönhető az, hogy ma már egyre több helyen ismerik a Hagyományok Hegye Egyesületet és a látogatóközpont kínálta lehetőségeket.

Fenntartás. A 2011-es támogatási rendszerből nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy állami keretből előrelépni Egyesületünk nem tud, abból legfeljebb csak az alapvető működési feltétek kifizetésére futja. Eszközeink fejlesztésére (mely egy hagyományőrző egyesület számára az egyik legfontosabb cél) más források után kell néznünk. Fel sem merülhet az, hogy ez a forrás ne a bemutatókból származzon, ám a történeti hűség szem előtt tartása még ebben a szűkös pénzügyi helyzetben is fontos számunkra.

Együttműködés. Szervezetünk jó kapcsolatokat ápol több hagyományőrző egyesülettel és egyéb más társadalmi szervezettel. E kapcsolatok, együttműködések fontosak számunkra, melyeket igyekszünk a jövőben is becsülettel megtartani.