„Természet ösvénye”

A Természet ösvénye a Központ különböző területein kanyarogva ismertető táblákon mutatja be az itt élő, táplálkozó, vagy éppen csak átvonuló élőlényeket.

Az ismertető táblák tavasztól-őszig láthatók a hegyen. Kérésre vezetővel is végigjárható az ösvény, de önállóan is használható természetismereti órák gyakorlati kiegészítéseképpen.

Növények esetében különösen nagy hangsúlyt fektetünk a gyógy-, és fűszernövények bemutatására, melyek közül néhányat gyógynövénykertünkben termesztünk is. E kertet is érinti a „Természet ösvénye”, melynek növényeiből készülnek azok a termékek, melyeket a „Hagyományok Hegye ajánlásával” címkével látunk el. A több mint 8 hektáros terület gazdag növényvilágának terméseiből egyébként sokféle lekvár, olaj, egyéb gyógyhatású, vagy fűszer készítmény készül.

Madárbarát hegy

A Hagyományok Hegye nem esik túl messze a várostól ennek ellenére a több mint 8 hektáros területen számtalan madárfaj él, táplálkozik, vagy éppen vonul át. A nagy, egybefüggő zöld terület, a számtalan fával, bokros részekkel megfelelő táplálkozó, búvó, és költőhelyet biztosít a madaraknak.

Egyesületünk – ezt felismerve – 2012-ben elkezdte madárvédelmi berendezések telepítését a területre. Eddig egy nagy madáretető, és majd 40 darab különböző típusú odú került kihelyezésre. Ezek számát mindenképpen bővíteni kívánjuk, és a tapasztalatokat a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesület madarász szakembereivel elemezzük ki.

Ezt a tevékenységet a helyi iskolákkal karöltve szeretnénk elvégezni, ezért örömmel fogadjuk természetismereti szakkörök jelentkezését.

A Hegy bora

A Hegy bora versenyt azért indítottuk el, hogy a környék bortermelőinek kapcsolatát erősítsük, a fiatal borászokat pedig lelkesítsük. A Hegy bora versenyt minden évben megrendezzük – terveink szerint egyre szélesebb körben.

« 2 A 2 »