Az avarokról szóló honlaprésznek egyik fontos eleme az avarok fegyvereiről szóló pont. Fontos ez a rész, hiszen az avarok egész történelmét átszövik a csaták, háborúk. Életük volt a háború, mint ahogy azt oly szemléletesen fejezte ki a VIII. századi Bilge kagán és Kül-tegin emlékoszlopának felirata: „Akiknek feje volt meghajlították, akiknek térde volt földre kényszerítették.” Annak ellenére, hogy Egyesületünkben is nagyrészt e harcos avarokat jelenítjük meg, mégis hangsúlyozzuk a józan észt és megfontoltságot.

E honlapon nem tisztünk eldönteni az avarokról szóló vitát, épp ezért minden olyan írást, mely velük foglalkozik közzé teszünk. A sok – reményeink szerint egyre sokasodó – anyagok olvasása után döntse el a kedves olvasó, hogy mit is gondol erről az izgalmas népről.

Az alábbiakban olyan disszertációkat, dolgozatokat, írásokat adunk közre, melyek az avarok fegyvereivel foglalkoznak, de ide soroltuk azokat az anyagokat, melyek a hadászatban nagy jelentőséggel bírtak, mint pl. a kengyelek. Kérjük, amennyiben tudomása van olyan anyagról, mely itt nem szerepel, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Csiky Gergely: Az avar kori szúró- és vágófegyverek (Budapest, 2009)

Dernovics Gábor: A közép és késő avarok fegyverei (Szeged, 2005)

Szőllősy Gábor: Az avar íjak és a magyar íj fejlődéstörténeti kapcsolatai (Balassi Kiadó-Budapest, 2002)

Fodor Péter Ádám: Amiről a kengyelek mesélnek